Můj team

LUBINA

Ahoj,

jmenuji se Luboš Novotný, ale všichni mě asi znáte jako Lubinu.

Vaření mám odmalička spojeno jen s příjemnými pocity a vzpomínkami. Vždy, když venku pršelo, zavřeli jsme se s tátou v kuchyni a připravili večeři pro celou rodinu. S masem mě učil pracovat můj dědeček, který byl řezníkem na vesnici. Vzhledem k tomu, že bydlel daleko, posílal nám klobásy poštou. Balík voněl tak, že pošťačka pravidelně vyhrožovala, že nám balíček nepředá…

Při studiích na Vojenské střední škole se mé kulinářské já zastavilo a můj rozmanitý jídelníček obohatil luncheon meat na sto způsobů a svátečně vepřová konzerva. Po škole jsem dlouho cestoval a chodil po horách. Vrcholem společného stolování se tak na nějaký čas stalo posezení více osob nad jedním kotlíkem s pytlíkovou polévkou – v tom lepším případě měl každý svou vlastní lžíci. Při sjíždění divokých řek na kajaku v různých koutech světa se vrcholem společného stravování staly vlastnoručně ulovené ryby opečené na ohni.

Když se ohlédnu zpět, je zřejmé, že jídlo mám spojeno se zážitky, lidmi, emocemi. Baví mě rozmanitost života, setkávání s přáteli, zábava a posezení nad dobrým jídlem vše jen umocní.

K MasterChef Česko jsem se dostal zrovna tak - při jedné takové akci s přáteli jsme sledovali předchozí řadu oblíbené reality show. Jen tak, mezi řečí jsem prohodil: „Co to tam ten trouba dělá za kombinaci? Vždyť to k sobě vůbec nejde!“. A kamarádi mě obratem hecli: „Tak když jsi tak chytrej, tak se přihlas ty!“. A protože se nebojím žádné výzvy, šel jsem do toho. A moc jsem si to užil!

Tak to jsem já, Lubina – Luboš Novotný!


LUKÁŠ

Někdo se prostě narodí a ví, čím bude, tak jako jsem to měl já. Mé jméno je Lukáš Čížek a s vášní pro vaření jsem přišel na svět. Od základky jsem prakticky nedal vařečku z ruky. Vařil jsem pro sebe, své kamarády, chodil na ryby a zase vařil. A jediná škola, o kterou jsem stál, byla ta, ze které jsem vyšel jako vyučený kuchař.

Hned po škole jsem hledal další levely, kam bych se mohl posunout. Obstál jsem na náročných kuchařských stážích, třeba v pětihvězdičkovém alpském hotelu v Rakousku, a sbíral zkušenosti i ve vyhlášených restauracích u nás.

Jen za posledních pár let jsem získal třeba bronz na mistrovství světa v Lucembursku, stříbro v mezinárodní soutěži Chef Culinaria a úplně čerstvě jsem v červenu 2022 zabodoval na domácí půdě, když jsem vybojoval nejnáročnější kulinární profi klání u nás a získal titul Kuchař roku!


ANIČKA

Nejprve bych se Vám chtěla malinko představit. Jmenuji se Anička Klápšťová, je mi 26 let a cukrařině a pečení se věnuji už od svých 6 let. Lásku k pečení jsme převzala od mé babičky, která pro nás stále něco sladkého peče.

Mé cukrářské nadšení ještě prohloubila účast v soutěži České televize „Peče celá země“, kde jsem se propekla až do samotného finále a zkušenost to pro mě byla obrovská.